Tilbake
Cecilie Semec
Skriv ut

Money back please!

Ei lita jente har muligens stjålet en lue, og vekterne på kjøpesenteret går til aksjon. Det blir en vanskelig situasjon for alle involverte, men med en god del ufrivillig humor underveis.

Lærerveiledning

En kortfilm som utfordrer fordommer

Kortfilmen "Money Back, Please" er filmet under åpningstiden på et kjøpesenter i Kristiansand. Gjennom et skjult filmteam får vi være observerende deltagere til en situasjon som utspiller seg på senteret. Filmen er en hybrid mellom fiksjon og dokumentar. 

Filmregissør Even Hafnor forteller om hvordan og hvorfor han har laget denne filmen. Hvilke virkemidler har han brukt, og hva er effekten av disse? Even forteller også om de etiske dilemmaene rundt dette, f.eks. hvilke problemstillinger bruk av skjult kamera medfører. Vi diskuterer: 

  • Hvordan håndterer karakterene situasjonen som utspiller seg i filmen? Hva ville du selv gjort? 
  • Ville vekterne håndtert sitasjonen annerledes hvis jenta var etnisk norsk? 
  • Hva gjør man hvis man bevitner noen som trenger hjelp i det offentlig rom? 

Målet med dette besøket er å gi en filmopplevelse som overrasker og utfordrer elevene. Som seere blir vi usikre på om det vi ser er fiksjon eller virkelighet. Filmen er observerende og det brukes skjult kamera. Kunne dette skjedd i virkeligheten?

Filmen setter fokus på våre egne fordommer, og kan forhåpentligvis bidra til gode diskusjoner i klasserommet. Filmen gir ingen fasitsvar, elevene må selv ta stilling til hva som er rett og galt. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Even Hafnor
  • Produsent: Money Back Please er produsert av Them Girls Film v/Stine Blichfeldt
  • Idé/opplegg: Even Hafnor og Den kulturelle skolesekken i Akershus v/ Truels Rigvår

Om kunstner / utøver / gruppe

Even Hafnor (f. 1985)er en filmregissør fra Kristiansand. Han har regissert en rekke kortfilmer bl.a.de prisvinnende Money back, please, Small Talk, Rekonstruksjon og Fun Factory. For filmene sine har han bl.a vunnet Gullstolen fra Kortfilmfestivalen i Grimstad, juryprisen for beste kortfilm ved BIFF og nominert som beste europeiske kortfilm på European Film Awards 2016. Hafnor har siden 2015 regissert reklamefilmer for produksjonshuset Pravda. Han har mottat både Vest Agder fylkeskommunes kunstnerspend, og Kristiansand kommunes kunstnerstipend for sin innsats som filmskaper.