Tilbake
Per Arne Opsahl
Gyldendal/Lise Myhre
Gyldendal/Lise Myhre
Gyldendal/Lise Myhre
Gyldendal/Lise Myhre
Gyldendal/Lise Myhre
Gyldendal/Lise Myhre
Skriv ut

Vinger, Poter & Klør

Dere får besøk av en forfatter som forteller om hvordan hun forsøker å skrive seg inn i livet og virkeligheten til ville dyr. Hun forteller hva hun gjør for å få det til, og kanskje får dere prøve sjøl også!

Lærerveiledning

Å skrive er å gjøre det usynlige synlig, og å skrive sakprosa er kanskje å gjøre det ukjente kjent?

Synnøve Borge skriver om dyr. Hun går tett på og prøver å finne pulsen til det ene individet, gjennom et år eller deler av et liv – som en slags uautorisert biografi. Hun leter etter et språk som ikke stenger for det sansbare i naturen. Målet med det hun forteller er å få til møter mellom barn og natur.

Gjennom Ville Vinger & Skarpe Klør  vil forfatter og naturfaglærer Synnøve Borge invitere elevene med inn i sin egen skrivemetode. Er det mulig å skrive på naturens premisser? At naturen selv får komme til orde? Og hva er forskjellen på å kunne noe om noen og å kjenne noen?

Utgangspunkt for møtet med forfatteren er bøkene Brunlangøre, Kongeøyenstikker og Steinhumle, Ravn og Jerv.

Brunlangøre er en norsk flaggermusart. Den vakreste? Den har store brune øyne og verdens største ører i forhold til vekta.

Kongeøyenstikker er vår største øyenstikker, som viser seg å være vårt farligste rovdyr - for insekter vel å merke. 

Steinhumle er en av våre vanligste humler, lett gjenkjennelig for barn, og som navnet sier, bygger den gjerne bol i steingjerder. Hva skjer når den får besøk av sin verste fiende, den fryktinngytende Steingjøkhumla?  

Ravn er kjent fra myter og sagn i hele verden, også fra å være Odins kloke hjelpere, kanskje ikke rart at dagens forskere har funnet ut at de har en intelligens på linje med sjimpanser.

Jerv er et dyr som både er sjelden og sky. I tillegg er den helt fraværende i eventyr og sagn. På tide å skrive den synlig?

Storsalamander ligner en drage! Den har svart hud, orange mage og lange fingre. I paringstiden vokser det ut en takkete kam på ryggen av hannen... 

Lise Myhre har illusrert bøkene. Hennes tegninger bidrar maksimalt til å forsterke opplevelsen av dyrenes spennende liv. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Synnøve Borge
  • Produsent: hos TuO: Widar Aspeli
  • I samarbeid med: DKS Akershus, ved Eldrid Johansen.
  • Idé/opplegg: Synnøve Borge i samarbeid med Widar Aspeli, Turnéorganisasjonen.

Om kunstner / utøver / gruppe

Synnøve Borge har gått på forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt, med fordypning i faglitteratur og har gitt ut bøkene Brunlangøre, Kongeøyenstikker, Steinhumle, Ravn, Jerv og Salamander. Hun er også lektor i pedagogikk og har jobbet som naturfaglærer på Solberg skole i Ås. 

Lise Myhre, norsk illustratør og tegneserieskaper av blant annet humorstripeserien Nemi, har illustrert bøkene.