Tilbake
Tobias Nordvik
Skriv ut

Collage

Bli kjent med bildene til kunstnerne Finn Aage Andersen og Seana Gavin. Utforsk dem sammen med formidleren Randi Liliequist!

Lærerveiledning

Ordet collage kommer fra det franske ordet coller, som betyr å lime. En collage er et bilde som er bygd opp av deler som er  klippet eller revet og limt. Utstillingen består av fem bilder av en erfaren billedkunstner fra Nes i Hedmark, Finn Aage Andersen og to bilder av Seana Gavin, som er aktiv i Londons kunstliv. Begge kunstnerne  klipper og limer i papir. Noe Finn Aage og Seana har til felles er at de tråler loppemarkeder og brukthandlere på jakt etter gamle bøker og magasiner med bilder i. Kanskje har de nokså ulike ideer og innfallsvinkler til det de lager, men det kan være morsomt å sammenligne! Å utforske collagene er litt som å legge ut på eventyr. Her finner vi bilder, foto, gamle trykk, noe fra bøker, -  mye forskjellig. Felles er at alt har vært noe annet før.

En collage er et fint utgangspunkt for å snakke om kunst. Hva ser vi i bildene? Forandrer bildene seg når vi ser litt nøye på dem? Er det fortellinger der som vi kan lete etter og finne? Er kunsten alvorlig, morsom, eller noe annet? Er kunsten en eventyrverden, eller sier den noe om vår verden?

Mange mener at kunsten blir til først i møtet med sitt publikum; "tilskueren skaper verket", sa Marcel Duchamp. Dette er en innstilling vi tror kan passe godt til disse bildene.

I samtalen kommer en inn på tema med relevans for flere skolefag.

NB! Skoler som har hatt besøk av Collage tidligere melder om at lysten til å lage egne collager ofte er stor etter dette besøket, og at møtet med bildene kan inspirere til å lage collager i kunst- og håndverktimene.


Formidler er Randi Liliequist.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Produsent: Inga Blix, Turnéorganisasjonen
  • Idé/opplegg: Inga Blix i samarbeid med Finn Aage Andersen og Ellen Fauske

Om kunstner / utøver / gruppe

Finn Aage Andersen (1937- 2018) fra Nes i Hedmark var  billedkunstner og  førsteamanuensis i forming ved lærerutdanninga på Hamar. Han debuterte på Vestlandsutstillingen i 1971, og deltok på Høstutstillingen første gang i 1973. Han arbeidet både med skulptur, maleri, collage og assemblage.

Seana Gavin (født 1981) vokste opp i Woodstock utenfor New York. Nå er hun bosatt i London, der hun som en blant tusener av kunstnere medvirker til byens blomstrende kunstliv gjennom utstillinger og bidrag til magasiner.