Tilbake
Gyldendal
Steinar Buholm
Cappelen Damm
RJV
Skriv ut

RJ7 - Et poesiverksted

Elevene på 7.trinn i STANGE kommune skal lese dikt, lære om dikt og skrive egne dikt. Det får de hjelp til av en forfatter. Noen skoler får besøk av Arne Hugo, andre får besøk av Endre. De er begge forfattere og poeter. Det betyr at de skriver dikt. Akkurat slik dere som går på 7.trinn skal gjøre. 

Fredag 8. mars blir det, som et samarbeid med Nordisk poesifestival - Rolf Jacobsen-dagene,  lansering og opplesning av fersk poesi på Stange bibliotek. I denne lærerveiledningen finner du også utfyllende informasjon om dette opplegget. 


Lærerveiledning

Et poesiverksted for elever på 7. trinn med utgangspunkt i dikt av Rolf Jacobsen. Skrivedagen ledes av poeten Endre Ruset eller Arne Hugo Stølan.

I løpet av dette verkstedet skal elevene arbeide med poesi og legge grunnlaget for deling av ordene sine. Det skal arbeides med:

 • Å skrive
 • Å lese for seg selv
 • Å lese for andre
 • Å la andre lese

Elevene møter Rolf Jacobsens dikt gjennom skriving av poetiske tekster. De får kreative skriveøvelser av forfatterne. Skriveøvelsene tar utgangspunkt i fem utvalgte dikt av Jacobsen som elevene får utdelt under kurset.

Målet med verkstedet er

 1. Å formidle Rolf Jacobsens poesi gjennom poetisk dialog.
 2. Å fremme elevenes forståelse av poesi som kunstform.
 3. Å lære noe om hvordan uttrykke seg ved å skrive poesi.

En viktig del av prosessen vil være å synliggjøre den enkelte elevs tekster, både på skolen og i forbindelse med Nordisk samtidspoesifestival | Rolf Jacobsen-dagene i mars. Vi ønsker at hver elev som deltar på kurset, skal bidra med én tekst hver.

Elevene trenger penn og papir til kurset. Dette betyr at pc ikke skal benyttes, hvis det ikke er elever med spesielle behov for dette.  


LANSERING og OPPLESNING

I et samarbeid mellom DKS Stange, Kulturskolen i Stange, Stange bibliotek, Nordisk poesifestival - Rolf Jacobsen - dagene og Turnéorganisasjonen invitereres elever, foresatte og andre interesserte til en POESI-FEST med lansering av dikthefter fra klassene og opplesning av smakebiter fra tekstene som er skrevet. Underholdning ved Stange Kulturskole.

I forbindelse med dette arrangementet er det viktig at:

 • Hver klasse samler, illustrerer og finner en tittel på "sin" diktsamling, samt kopierer heftet (antall?). En av klassens lærere må ta hovedansvar for dette.
 • Skolen informerer om og legger til rette for at elever, foresatte og andre interesserte får mulighet til å delta på arrangementet på Stange bibliotek 8.mars. NB! Dette er på kveldstid, så informasjon om transport m.m. må være tydelig på dette.
 • Program for kvelden sendes ut når arrangementet nærmer seg.

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
 • Kunstnere/grupper: Poetene
 • I samarbeid med: Produksjonen, støttet av Hedmark fylkeskommune og Litteraturbruket, er utviklet i samarbeid med Rolf Jacobsens Venner.
 • Idé/opplegg: Rolf Jacobsens Venner i samarbeid med forfatterne og TuO. Verkstedet er en videreutvikling av et tilbud til 7. trinn i Hamar kommune utviklet av Steinar Laberg.

Om kunstner / utøver / gruppe

Endre Ruset er født i 1981 i Molde, bosatt i Oslo. Han debuterte med den bråmodne og kritikerroste diktsamlingen Ribbeinas vingespenn (Gyldendal, 2001), og har siden jobbet med litteratur i ulike former. Elsket og savnet er Rusets tredje diktsamling, og et etterlengtet comeback til poesien. Endre er pt  poesianmelder i Dagbladet, underviser bl.a. på Westerdal i tillegg til at han skriver artikler om litteratur, sport og poesi i Dagbladet.

Arne Hugo Stølan debuterte i 1987 og har til nå 11 utgivelser bak seg;  ti diktsamlinger og en gjendiktning. Den foreløpig siste (Epikrisepoesi) kom høsten 2014.

Han har siden 2000 vært tilknyttet Nansenskolens skrivekunstlinje som lærer. Han er også litteraturanmelder i VG.

I mange år har Stølan kjørt skriveverksteder for  ungdom og voksne bl.a. gjennom skolebesøk, Sigrid Undset Litteraturfestival og egne skrivekurs.  Han har også hatt faste skriveverksteder på Hospice Sangen i Hamar og Lovisenberg Hospice i Oslo.