Tilbake
Gyldendal
Steinar Buholm
PE
RJV
Skriv ut

RJ7 - Et poesiverksted

Elevene på 7.trinn i ELVERUM kommune skal lese dikt, lære om dikt og skrive egne dikt. Det får de hjelp til av en forfatter. Noen skoler får besøk av Endre, andre får besøk av Ted. De er begge forfattere og poeter. Det betyr at de skriver dikt. Akkurat slik dere som går på 7.trinn skal gjøre. 

Lærerveiledning

Et poesiverksted for elever på 7. trinn med utgangspunkt i dikt av Rolf Jacobsen. Skrivedagen ledes av poeten Endre Ruset eller Ted Granlund.

I løpet av dette verkstedet skal elevene arbeide med poesi og legge grunnlaget for deling av ordene sine. Det skal arbeides med:

 • Å skrive
 • Å lese for seg selv
 • Å lese for andre
 • Å la andre lese

Elevene møter Rolf Jacobsens dikt gjennom skriving av poetiske tekster. De får kreative skriveøvelser av forfatterne. Skriveøvelsene tar utgangspunkt i fem utvalgte dikt av Jacobsen som elevene får utdelt under kurset.

Målet med verkstedet er

 1. Å formidle Rolf Jacobsens poesi gjennom poetisk dialog.
 2. Å fremme elevenes forståelse av poesi som kunstform.
 3. Å lære noe om hvordan uttrykke seg ved å skrive poesi.

En viktig del av prosessen vil være å synliggjøre den enkelte elevs tekster, både på skolen og i forbindelse med Nordisk samtidspoesifestival | Rolf Jacobsen-dagene i mars. Vi ønsker at hver elev som deltar på kurset, skal bidra med én tekst hver.

Elevene trenger penn og papir til kurset. Dette betyr at pc ikke skal benyttes, hvis det ikke er elever med spesielle behov for dette.  


  Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Poetene
  • I samarbeid med: Produksjonen, støttet av Hedmark fylkeskommune og Litteraturbruket, er utviklet i samarbeid med Rolf Jacobsens Venner.
  • Idé/opplegg: Rolf Jacobsens Venner i samarbeid med Arne Hugo Stølan, Endre Ruset og TuO. Verkstedet er en videreutvikling av et tilbud til 7. trinn i Hamar kommune utviklet av Steinar Laberg.

  Om kunstner / utøver / gruppe

  Endre Ruset er født i 1981 i Molde, bosatt i Oslo. Han debuterte med den bråmodne og kritikerroste diktsamlingen Ribbeinas vingespenn (Gyldendal, 2001), og har siden jobbet med litteratur i ulike former. Elsket og savnet er Rusets tredje diktsamling, og et etterlengtet comeback til poesien. Endre er pt  poesianmelder i Dagbladet, underviser bl.a. på Westerdal i tillegg til at han skriver artikler om litteratur, sport og poesi i Dagbladet.

  Ted M. Granlund (født 1979 på Løten) har gitt ut seks diktsamlinger og holdt ulike skrivekurs for barn og voksne siden 1999. Granlund er mannen bak formidlingsprosjektet Poesibilen, og er en av fire som driver det kreative verkstedet Papirbruget (bokbinderi og trykkeri) på Klevfos. Sammen med Joakim Kjørsvik og Endre Ruset, ble Ted tildelt Norsk Forfattersentrum hederspris Wergelands åre for 2018.