Tilbake
Skriv ut

Meet the censors

Alle er imot sensur – bortsett fra i de få tilfellene der det er helt nødvendig. Der de fleste dokumentarfilmer om sensur og ytringsfrihet kretser rundt mennesker som blir tvunget til taushet, får regissør Håvard Fossum sensorene i tale og lar dem selv beskrive sitt arbeid og sin samfunnsfunksjon.

Lærerveiledning

Hva er sensur egentlig?

De fleste av oss kan enes om at et visst nivå av sensur er nødvendig i et sivilisert samfunn. Men hvor går grensen? Ordet "sensur" kan få enhver til å grøsse, men er det en misforstått idé?

MEET THE CENSORS er en frisk og dynamisk dokumentar som utforsker sensurens obskure irrganger, og lar sensorene selv fortelle historien. Med bemerkelsesverdig tilgang til en hemmelig verden, følger regissør Håvard Fossum tett på arbeidshverdagen til sensorer fra Sør-Sudan, India, Kina, Iran, Tyskland og USA. Resultatet er morsomt, sjokkerende og engasjerende - en aktuell og intelligent dokumentar om ytringsfrihet og demokrati.

Visningene vil følges av samtaler mellom regissør Håvard Fossum og en solid moderator. Det vil også være åpent for spørsmål fra salen.

Visningene gjøres i samarbeid med MOVIES ON WAR -  filmfestivalen om krig og konflikt, fred og forsoning som feirer 10 år i år. Vi er glade for å samarbeide med festivalen i deres jubileumsår.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Produsent: Filmen er produsert av Medieoperatørene v/Ingvild Giske.
    Opplegg for DKS av Movies on War v/Øystein Egge i samarbeid med Turnéorganisasjonen.

Om kunstner / utøver / gruppe

Regissør og fotograf Håvard Fossum begynte å fortelle historier som journalist og stillfotograf, og gikk derfra via visuell antropologi til å lage film. Dokumentarfilmene og hybridene hans har blitt utvalgt til festivaler som Winterthur, Jihlava og Sheffield Doc/Fest, og har vært stilt ut på den norske nasjonale kunstutstillingen.

Fossum var fotograf på blant annet dokumentarfilmene Tungeskjærerne (2017), Maiko (2015) og Bravehearts (2011). Han har en master i visuell antropologi fra Goldsmiths, University of London, en bachelor i journalistikk fra Høgskulen i Volda, og har studert design ved Braunschweig University of Art.