Tilbake
Atle Knudsen
Atle Knudsen
Atle Knudsen
Atle Knudsen
Skriv ut

Vesleblakken (Teater Grimsborken)

En bror er dødssyk, og det må hentes legehjelp fra Tynset. Hesten Vesleblakken er både gårdens raskeste hest og barnas kjæreste venn, og hesten drives til døde for å hente lege tidsnok.

Lærerveiledning

Vesleblakken er en dramatisering av en novelle av Rendalsforfatteren Jacob Breda Bull. Novellen ble utgitt i samlingen Prestegårdshistorier (1914), og på sett og vis udødeliggjort da Nordahl Rolfsen tok den med i sin Lesebok for folkeskolen.

Ytterligere popularitet fikk historien, da duoen Gunnar Engedahl & Erling Stordahl ga ut melodien om Vesleblakken i 1955.


Novellen fremstilles som et autentisk barndomsminne fra forfatterens oppvekst på 1860-tallet. 

«Her ved bekken hadde min bror hentet seg sykdom, farlig sykdom. Nå lå han i sterk feber med kort åndedrett og stønnende hoste. Det var ikke til å ta feil av lenger. Det var den sykdommen som der oppe i bygda tok de små, knekket de voksne og befridde de gamle – lungebetennelse. Og så var det fem mil til Tynset og nærmeste doktor.


Før antibiotikaen kom på begynnelsen 1900-tallet, var lungebetennelse å regne for en dødelig sykdom; spesielt blant barn og eldre. 

Det er lett å la tematikken i Vesleblakken lede oppmerksomheten over til dagens pandemi med korona.  På slutten av 1800-tallet hadde legene i realiteten ingen effektiv behandling å gi. De kunne hverken tilby frelse eller helbredelse, bare lindring og trøst.

Men historien om Vesleblakken handler om mer enn bare sykdom. Det er også en historie om vennskap, mot, håp, tro og kjærlighet. Forestillingen er en tidsreise til et annerledes Norge med store sosiale forskjeller.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Teater Grimsborken
  • I samarbeid med: Vesleblakken er produsert i samarbeid med Teater Innlandet, og hadde urpremiere i 2012.
  • Idé/opplegg: Teater Grimsborken

Om kunstner / utøver / gruppe

Teater Grimsborken ble startet av Peder Opstad i 1998. Kompaniet er et av landets mestspillende teaterkompani for barn og unge. I løpet av perioden mellom 2002 og 2016 produserte de hele 21 forestillinger som ble spilt over 4000 ganger for over 360.000 barn, unge og voksne over den ganske land. I 2011 vant de «Elevenes favoritt» for forestillingen Bjørnson unplugged, som forøvrig er deres mestspillende produksjon.


Regi: Atle Knudsen

Takk til Erling Magnus Stordahl for tillatelse til bruk av sangen Vesleblakken.