Tilbake
Foto: Ingvil Skeie Ljones
Foto: Ingvil Skeie Ljones
Foto: Ingvil Skeie Ljones
Skriv ut

Med døra på gløtt

Med døra på gløtt, til de som ennå ikke har lagt seg. 

Den varme lysstripen. Jeg lytter…

Kirsti og Tuva er folkemusikere. Hva betyr det? I denne konsertforestillingen får vi oppleve ulike og annerledes måter å presentere tradisjonsmusikk og dans.

Lærerveiledning

Forestillingen Med døra på gløtt er utviklet i et samarbeide mellom Tuva Færden, Kirsti Bakken Kristiansen, koreograf og regissør Indra Lorentzen og Riksscenen.

Samspillet mellom vokal og bevegelse, sang og dans står i sentrum av forestillingen. Utgangspunktet er folkemusikken og folkedansen, men både musikk og dans vil bevege seg utenfor folketradisjonens rammer. Sammen og hver for seg åpner de døra på gløtt til ulike musikalske rom der du får møte klappeleker, rallarviser «Oppsang for gråsteinsdraging med spett» aftensanger og mye mer. Med døra på gløtt er en leken og undersøkende konsertforestilling.

Kirsti og Tuva vokste opp i hver sin by, i et miljø som stadig ble endret av nye impulser.  Om det var folkemusikken som fant dem eller de som fant den er vanskelig å si, men begge viste tidlig en fascinasjon for de gamle melodiene og historiene som hørte til. I dag jobber både Tuva og Kirsti fulltid som folkemusikere. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Idé/opplegg: Forestillingen er produsert av Riksscenen. 
    Ide/opplegg: Utøvere i samarbeid med Indra Lorentzen.

Om kunstner / utøver / gruppe

Kirsti Bakken Kristiansen er en folkesanger fra Gjøvik som har fordypet seg i tradisjonsmusikk fra Gjøvik og Vestoppland. Kirsti har en variert musikalsk bakgrunn. I tillegg til utdannelsen som folkesanger ved Norges musikkhøgskole har hun studert populærmusikk, musikalteater og låtskriving. Kirstis kunstnerskap har omfattet flere samarbeid med musikere fra ulike kulturer og ulike musikalske sjangere.

Tuva Færden er født og oppvokst i Oslo. Utdannelse fra Norges musikkhøgskole og bakgrunn fra ballettlinjen på Fagerborg VGS. I dag er hun både musiker og danser. Hovedinstrumentet er hardingfele, men hun spiller også lyre og synger. Som solist tar hun utgangspunkt i tradisjonsstoffet fra Telemark. Nå bor hun i Stavanger og lærer seg tradisjonsmusikken og dansen fra Rogaland. Hun fordyper seg også i indisk musikk og har hatt tre lengre opphold i India med undervisning i musikk og yoga.

Sture Moslåtten er lysdesigner og kommer fra Ål i Hallingdal. Han startet som lysdesigner for Hellbillies i 1995. Lyd/Lysdesignet tar sikte på å være forsterkende element til formidlingen i forestillingen.

Indra Lorentzen er dansekunstner og har hatt store roller i det klassiske og moderne repertoar. Hun har danset i Nasjonalballetten og Cullbergballetten, samt koreografert og regisert i ulike oppsettinger, blant annet i Grønland, i Indonesia, Bangladesh, Beaivváš Sámi teáhter og Giron Sámi teáhter. Hun har arbeidet med folkelig dans bla gjennom samarbeid med Västanå teater og Riksscenen.