Tilbake
Skriv ut

Beautiful Fanatic

Beautiful Fanatic er en konsert med låtskriver og sanger Mattis Myrland. Sammen med gitarist Haldor Røyne og trommeslager Sven Andréen presenterer han nyskrevet elektro-akustisk verdensmusikk, med engelske tekster. Låtene er emosjonelle reaksjoner på hendelser i verden i dag: “The war on truth”, den nye fanatismen som herjer i verden, fører til at ulike virkelighetsoppfatninger kræsjer - og dette påvirker enkeltmenneskene og deres skjebner.

Trioen blander akustiske instrumenter med samples/lydkulisser og elektroniske trommer - og konserten varierer fra rolige sanger til villere lydlandskap. På et lerret vises egenprodusert film.

Lærerveiledning

Bakgrunn for prosjektet

Beautiful Fanatic er oppfølgeralbumet til Mattis Myrlands solodebut “Imperial Splendor” (2014), som har blitt omtalt av NRK P2's musikkjournalist Arne Berg som den fineste plata som er lagd i Norge.

Låtene på den nye plata springer ut fra emosjonelle reaksjoner på hendelser i verden i dag. Den nye fanatismen, politisk og religiøs, fører til at vidt forskjellige virkelighetsoppfatninger kræsjer - og dette påvirker enkeltmenneskene og deres skjebner. “Sangene har tvunget seg fram som nødvendige reaksjoner på noe jeg har sett eller lest, som har rystet meg. På samme måte ønsker jeg å ryste publikum, og vekke deres empati”, sier Mattis.

Musikken er sjangeroverskridende; Den kan beskrives som verdensmusikk / alternativ pop - en kombinasjon av gjennomkomponerte og improviserte strekk, med både akustiske og elektroniske lydkilder. Haldor Røyne spiller gitarer og bass, og Sven Andréen styrer samples og lydkulisser, samt spiller trommer, el-tablas, perkusjon og synth. Myrland spiller akustisk gitar, synth, og synger.

Kunstnerisk målsetting og mulig etterarbeid

Det ligger en klar samfunnskritisk motivasjon bak prosjektet, som søker å rette oppmerksomheten til elevene mot enkeltmenneskene som rammes av "the war on truth", og av fanatismen som herjer i verden i dag.

Albumtittelen “Beautiful Fanatic” henspeiler på at det finnes noe i alle mennesker som forener oss som lever sammen på jorda, men som ikke kommer frem når mennesker blir twitrende og tastatur-ropende talspersoner for hver sine virkelighetsoppfatninger. Vi trenger å minnes på dette felles humane, og musikken er et universelt språk som kan bryte ned grenser og forene oss, fordi musikken snakker til følelseslivet. Hvis empatien vår vekkes, evner vi å ta innover oss hvordan andre mennesker har det. Slik blir kunsten et viktig verktøy for å bryte ned likegyldigheten som skaper større avstand mellom mennesker.

Det er flere muligheter for refleksjon og samtale med elevene etter en slik konsertopplevelse:

  • Hvem sitter på sannheten om verden vi lever i?
  • Hvem er ofrene når virkelighetsoppfatninger kolliderer?
  • Tastatur-krig: Er kommentarfeltene positivt eller negativt for demokratiet?
  • Hva er fanatisme?
  • Hvordan kan vi bryte ned ulikhetene og finne frem til det som forener oss mennesker?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Mattis Myrland
  • Idé/opplegg: Utøvere i samarbeid med produsent TuO

Om kunstner / utøver / gruppe