Tilbake
Gyldendal
Foto: Julie Pike
BT Stokke Fotograf Andvord
Skriv ut

Hvem sa hva? (Under arbeid!)

Et språksjåvv om kjønn og bråk

Lærerveiledning

Snakker kvinner og menn forskjellige språk? For ti år siden begynte Helene Uri å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe. Hun har tjuvlyttet til samtaler på buss og på fest, hun har målt taletid og tellet nekrologer. Og hun har finkjemmet bøker og filmer på jakt etter hva vi sier, hvordan vi sier det, og hvem som sier hva.

I 2018 gav hun ut boka Hvem sa hva– kvinner, menn og språk på Gyldendal, og høstet meget gode kritikker. Boka har skapt et stort engasjement både blant lesere og fagfolk, og Helene Uri har opplevd stor interesse blant publikum for mer formidling rundt temaet.

Helene Uri tok derfor kontakt med skuespiller og produsent Ketil Kolstad med tanke på å utvikle en produksjon  med utgangspunkt i boka og temaet. Hvem sa hva? er en crossover mellom faglitterær litteraturformidling og kunstopplevelse, et slags performativt språkshow som tar i bruk flere virkemidler.      

Helene og Ketil undersøker maktstrukturer i språket og hvordan disse er knyttet til kjønn. Temaet vil utforskes gjennom åpne spørsmål, interaksjon og eksempler, og vil kunne tolkes som et forsvar for hvorfor en modernisering av språket er nødvendig. 


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Helene Uri og Ketil Kolstad
  • Idé/opplegg: Helene Uri og Ketil Kolstad

Om kunstner / utøver / gruppe

Helene Uri (født 11. desember 1964 i Stockholm) er en norsk forfatter, språkforsker og professor. Hun ble dr. art. i anvendt lingvistikk ved Universitetet i Oslo i 1996, har tidligere vært førsteamanuensis i norsk ved Universitetet i Oslo, og er nå professor i kreativ skriving ved Norsk barnebokinstitutt. Hun har utgitt både faglitteratur, barne- og ungdomsbøker og romaner. Uri er visepreses i Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, og har hatt en rekke andre verv som styremedlem i Språkrådet, nestleder i Den norske Forfatterforening, jurymedlem i Nordisk råds litteraturpris og styremedlem i Det Norske Akademis ordbok. Fra 2018 er Uri Aftenpostens språkspaltist.

Ketil Kolstad (født 21. januar 1975 på Gjøvik) er en norsk skuespiller, dramatiker og produsent. Han har vært daglig leder av Foreningen !les og teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater. Gjennom hele sitt virke har han brent for formidling av lesing, litteratur og scenekunst til et ungt publikum, og han har jobbet spesielt med å promotere lesing og litteratur til gutter og menn. Har vært medlem av Kulturdepartementets jury for barne- og ungdomslitteraturpriser. Mottok Oppland Fylkeskommunes kunstnerstipend i 2009. Har skrevet manus til familiemusikalen The Time of Nick, som vil ha premiere i New York i 2020.