Tilbake
Gyldendal
Foto: Julie Pike
Foto: Espen Storhaug
Skriv ut

Hvem sa hva?

Et foredragsshow om kvinner, menn og språk med Helene Uri og Ketil Kolstad.

Lærerveiledning

Språk er makt

I mange år har Helene Uri vært opptatt av språk og kjønn. Snakker kvinner og menn forskjellige språk? For ti år siden begynte hun å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe. Hun har tjuvlyttet til samtaler på buss og på fest, hun har målt taletid og tellet nekrologer. Og hun har finkjemmet bøker og filmer på jakt etter hva vi sier, hvordan vi sier det, og hvem som sier hva.

Helene Uri er en av landets mest ettertraktede foredragsholdere og debattanter når temaet er språk. Med seg har hun skuespiller Ketil Kolstad, som er en erfaren foredragsholder innen lesing og litteratur. Sammen utgjør de et kunnskapsrikt og engasjerende tospann som formidler med humor og glimt i øyet. 

HVEM SA HVA er mer enn et tradisjonelt foredrag. Uri og Kolstad søker å skape en crossover mellom faglitterær formidling og kunstopplevelse, et slags performativt språkshow som tar i bruk flere virkemidler. Historier fra deres egne liv flettes inn for å konkretisere og synliggjøre språkets iboende konflikter. For språk er makt. Og hva skjer med forholdet mellom menn og kvinner når «mann» stadig regnes som språklig nøytralt? Helene Uri omtales ofte som «kvinnelig forfatter», som om hun er noe annet enn sine mannlige kolleger, som bare er «forfatter». Er tiden moden for en modernisering av språket? 

Kan man avsløre om en litterær karakter er mann og kvinne ut fra hvordan hen snakker? Skriver menn og kvinner forskjellig, og hører publikum forskjellen? Vi kan love både lattervekkende og oppsiktsvekkende oppdagelser! 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Helene Uri og Ketil Kolstad
  • Produsent: Ketil Kolstad. Hos TuO: Widar Aspeli
  • Idé/opplegg: Helene Uri og Ketil Kolstad

Om kunstner / utøver / gruppe

Helene Uri er forfatter og språkviter. Hun har doktorgrad fra Universitetet i Oslo og er nå professor II i kreativ skriving ved Norsk barnebokinstitutt. Hun har utgitt både faglitteratur, barne- og ungdomsbøker og romaner for voksne. For boka Hvem sa hva – kvinner, menn og språk, som forestillingen tar utgangspunkt i, fikk hun Brageprisen. Helene Uri er Aftenpostens faste språkspaltist. 

Ketil Kolstad er skuespiller, dramatiker og produsent. Han har vært teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater og daglig leder av Foreningen !les, hvor han blant annet jobbet med å promotere lesing og litteratur til gutter og menn.