Tilbake
Foto: Rigmor Dahl Delphin
foto: Svein Erik Dahl
Skriv ut

Veivalg - Om Kjell Aukrust og kunsten

Sigmund Løvåsen har skrevet biografi om Kjell Aukrust. Er det mulig å skrive et liv? Hva skal fortelles? Skal noe forties? Hvordan skapes og leves et kunstnerliv?

Med utgangspunkt i Aukrusts vei inn i kunsten vil Sigmund Løvåsen snakke om veivalg med grunnlag i forventninger, evner/talent, tilfeldigheter, steds- eller klassetilhørighet og Kjells drøm om kunstnerlivet som han fulgte tross motstand.

Lærerveiledning

Livet og kunsten

I 2020 er det hundre år siden Kjell Aukrust ble født. De yngre generasjonene kjenner først og fremst til Solan, Ludvig, Reodor og resten av Flåklypauniverset gjennom filmene som er laget. Den eldre garde har kanskje et sterkere forhold til bøkene og tegnekunsten. Hvilke veier og valg og tilfeldigheter var det som gjorde at en gutt født og oppvokst i Alvdal endte med å skape figurer som nå er kjent i store deler av verden?

Aukrust vokste opp som sønn av landbruksskolerektor Lars O. Aukrust i Alvdal. Hele oppveksten var han opptatt av å tegne. Men faren hadde andre planer enn kunstnerlivet for Kjell, han ville gutten skulle bli bonde. Da Kjell var 14 år kom faren inn på Stortinget. Kjell måtte etter hvert følge med til Oslo der han ble plassert på snekkerskole. Han var liten og snakka Alvdalsdialekt og ble et mobbeoffer. "Jeg hadde det som et dyr og ville bare dø", sier han selv. I desperasjon kjører han et hoggjern i håndleddet så blodet spruter, men får ingen medfølelse. 

Et spesielt møte, blir avgjørende for Aukrust. Han møter maleren Henrik Sørensen som ser at gutten har talent. Malersaker blir kjøpt inn og han går på malerskole. Som sekstenåring kommer han inn på Kunst- og håndverkskolen, der han går i fem år. Under krigen tjener han til livets opphold som illustratør og kunstmaler. Etter krigen blir han avistegner i tillegg til å illustrere en rekke bøker og magasiner. 

På femtitallet våkner forfatteren Aukrust. Han skriver om barndommen i Alvdal, og historiene samles etter hvert i tre bøker, Simen, Bonden og Bror min, som selger i flere hundre tusen eksemplarer. I forsvarets internavis utvikler han det som skal bli Flåklypa-universet, også dette samles i bøker som blir folkeeie. Både Alvdals- og Flåklypabøkene finner veien til TV, radio, teater, film og ballett, med Flåklypa grand prix som det mest kjente eksempelet. 

Aktuelle læreplaner:

  • Norsk på alle nivåer
  • Samfunnsfag Vg1 sf/ Vg2 yf
  • Historie og filosofi 2
  • Kommunikasjon og kultur 1, 2 og 3
  • Medieuttrykk 1, 2 og 3
  • Kunst og visuelle virkemidler 2 og 3

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Sigmund Løvåsen
  • Produsent: Hos TuO: Widar Aspeli
  • Idé/opplegg: Sigmund Løvåsen

Om kunstner / utøver / gruppe

Sigmund Løvåsen er frå Trysil og er busett i Svartskog i Oppegård kommune. Han studerte ved forfattarstudiet i Bø og Litterär Gestaltning i Göteborg. Frå 2012-2017 var han leiar i Den norske forfatterforening.

Løvåsen debuterte i 2003 med romanen Nyryddinga, og for denne blei han tildelt både Tarjei Vesaas’ debutantpris og P2-lyttaranes romanpris. Den frittståande oppfølgjaren Brakk kom i 2006. Hans tredje roman, Mamsell Iversen, kom i 2009. Løvåsen har også gitt ut skodespela sine i bokform: Daga (bok i 2004), Vente på fugl (2009) og Vid din sida (2011). Hausten 2018 kom hans første diktsamling, Med øksene dei haustar inn.