Tilbake
Ingvil Skeie Ljones
Skriv ut

Spring du fela

Har du hørt om Vetle-Per? Han var yngst i en søskenflokk på åtte, og ble presset av foreldrene til å reise rundt og opptre med hardingfele for å tjene penger til den fattige familien. 

Vetle-Per er en av menneskeskjebnene elevene møter gjennom Spring du fela, en konsert der det er tid til å gå inn i tekstene og historiene.


Lærerveiledning

For mange er den immaterielle arven en kilde til identitet med forankring i historien. Sang og dans, tradisjoner, språk og kunnskap er i ferd med å forsvinne på grunn av globalisering, konflikter og vår hurtig skiftende livsstil.

I Spring du fela slår Mari Skeie Ljones og Camilla Granlien et slag for levende tradisjoner og tradisjonell kunnskap. Denne forestillingen er et godt eksempel på arbeid med vern og videreføring av den immaterielle kulturarven – men også en fornyelse av den.

Gjennom forestillingen formidles moderne lyrikk, akustisk folkemusikk og gamle historier. Mari har lett fram fortellinger om folkemusikere og gitt dem til forfatterne Anna Kleiva, Ruth Lillegraven, Gaute M. Sortland, Torbjørn Ljones og Sigrid B. Sørumgård. De har skrevet ny poesi inspirert av historiene, og Mari og Camilla har laget musikk til. Dette er blitt til dramatiske, triste og gripende låter: folkemusikkpoesi.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Mari Skeie Ljones og Camilla Granlien
  • Idé/opplegg: Mari Skeie Ljones og Camilla Granlien

Om kunstner / utøver / gruppe

Camilla Granlien er folkesanger og låtskriver fra Lillehammer. Granlien har hatt mange produksjoner i DKS/Rikskonsertene, har hatt tekstskrivingsprosjekt med ungdomsskoleelever i Oppland sammen med Anna Kleiva, og vært skuespiller i Peer Gynt – Verdensborger av gemytt. Dyr og rare kjerringer, Jarnnetter, Aftenstemning og Kjære vennen min er av utgivelsene hennes. Granlien har mastergrad i tradisjonskunst fra Høgskolen i Telemark.

Mari Skeie Ljones er spelemann og låtskriver fra Lillehammer. Ljones ga ut Spring du fela i 2015, og har vært med på utgivelser med bl.a Morgonfrosken, Janne Hea og Ensemble 96. Hun har vært med på flere dks-produksjoner, bl.a Tenk om eg var ein tanke der Annlaug Børsheim og Ljones formidler dikt av P.O. Kaldestad. Ljones har utøvende master fra Norges Musikkhøgskole.