Tilbake
Foreningen !les
Kristin Frøsland
Skriv ut

UPRISEN 2019

9.trinn ved Ener ungdomsskole er årets juryklasse fra Hedmark. De skal være med å kåre den beste ungdomsboka som ble gitt ut i 2018. Kåringen skjer på Norsk Litteraturfestival i mai 2019.

Lærerveiledning

Årets juryklasse for UPrisen

Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste norske ungdomsbok. Kåringen går over et helt skoleår og involverer 900 ungdommer. Uprisen deles ut under Norsk Litteraturfestival i mai. Prisen administreres av Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival  og Den kulturelle skolesekken.

I kåringens siste fase leser sju utvalgte niendeklasser de fem nominerte bøkene og kårer en vinner. Sju fylker, deriblant Hedmark, har en av disse eksklusive plassene. Og i kåringen av årets beste ungdomsbok 2019 deltar altså en klasse fra 9.trinn på Ener ungdomsskole i Hamar.

Som juryklasse får de bøker og lydbøker tilsendt. Disse skal de fordype seg i og diskutere. Læreren har vært på seminar i Oslo. Klassen får to til tre besøk av kritikerfadder Karen Frøsland Nystøyl, og det hele munner ut i klassetur til Norsk litteraturfestival på Lillehammer i mai 2019, der årets ungdomsbok kåres.

Les om de nominerte bøkene på UPRISEN


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Karen Frøsland Nystøyl

Om kunstner / utøver / gruppe

Karen Frøsland Nystøyl er scenekunstkritiker i NRK, litteraturkritiker i avisen Vårt Land og fagredaktør for scenekunst og litteratur i Periskop.no. Hun har tidligere jobbet som programleder i NRK Super, og har lang fartstid som kritikerfadder for Uprisen.