Tilbake
Foreningen !les
Kristin Frøsland
Skriv ut

UPRISEN 2020

9.trinn ved Ajer ungdomsskole er årets juryklasse fra Hedmark. De skal være med å kåre den beste ungdomsboka som ble gitt ut i 2019. Kåringen skulle opprinnelig skje på Norsk Litteraturfestival i mai 2020. Dette er nå flyttet til september 2020!

Lærerveiledning

Årets juryklasse for UPrisen

Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste norske ungdomsbok. Kåringen går over et helt skoleår og involverer 900 ungdommer. Uprisen deles ut under Norsk Litteraturfestival i mai. Prisen administreres av Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival  og Den kulturelle skolesekken.

I kåringens siste fase leser sju utvalgte niendeklasser de fem nominerte bøkene og kårer en vinner. Sju fylker, deriblant Hedmark, har en av disse eksklusive plassene. Og i kåringen av årets beste ungdomsbok 2020 deltar altså en klasse fra 9.trinn på Ajer ungdomsskole i Hamar.

Som juryklasse får de bøker og lydbøker tilsendt. Disse skal de fordype seg i og diskutere. Ajer har valgt å involvere alle 120 elevene på trinnet i leseprosjektet. Av disse vil en mindre gruppe utgjøre selve juryklassen sonm involveres helt fram til kåringen på Lillehammer.

Juryprosessen startet med et lærerkurs for alle involverte skoler. Juryklassen på Ajer får to til tre besøk av kritikerfadder Karen Frøsland Nystøyl, og det hele munner ut i klassetur til Norsk litteraturfestival på Lillehammer i mai 2020, der årets ungdomsbok kåres.

Les om de nominerte bøkene på UPRISEN


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Karen Frøsland Nystøyl

Om kunstner / utøver / gruppe

Karen Frøsland Nystøyl er scenekunstkritiker i NRK, litteraturkritiker i avisen Vårt Land og fagredaktør for scenekunst og litteratur i Periskop.no. Hun har tidligere jobbet som programleder i NRK Super, og har lang fartstid som kritikerfadder for Uprisen.