Tilbake
Skriv ut

Jenta i veggen

Jenta i veggen er historien til jødiske Betzy Rosenberg ei norsk, jødisk jente som greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim. Hun levde skjult fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945.

Lena Lindahl skal møte elevene gjennom en samtale om innholdet i og arbeidet med denne boka. Denne skal være organisert som et "bokbad" og drevet av elevene!

Lærerveiledning

Betzy overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytten holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden kunne dukke opp uventet.
Resten av familien ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz. "Jenta i veggen" er Betzys fortelling.

Sagt om "Jenta i veggen":

"Boka er et vern mot hat, diskriminering og fordommer (...) Lena Lindahl (...) forklarer de store linjene, foranledningene, dehumaniseringen som nazistene sto for, spillet. Dette er en bok alle tenåringer bør lese når de går på ungdomsskolen. Vern og holdningsberedskap mot strømninger vi ser i dagens samfunn, er et av de viktigste vernene vi skal sette opp, bygge på og forsterke." Bjørn Harry Schønhaug, Facebook/Hvite busser

"Jenta i veggen er uhyggelig lesning. På sitt beste puster boken liv i historien og minner oss om at det ikke er altfor lenge siden at mennesker, ikke så ulike oss selv, ble definert som uønsket og sendt til tilintetgjørelse på grunn av sin religion og sitt kulturelle opphav." Anne Cathrine Straume, nrk.no

"Lena Lindahl gjør en solid jobb med en sterk historie om en jødisk familie fra Trondheim og deres møte med Holocaust. Boken presenterer det store bildet av jødeforfølgelser i Europa, Norge og Trondheim, samtidig som det hele tiden også er én persons historie (...) ved å fortelle om verdenskrigen og holocaust fra en ung norsk kvinnes perspektiv, har den potensial til å bli en bruksbok med langt liv i skole og bibliotek."  Morten Olsen Haugen, Aftenposten


Bokbad – innspill til et annerledes forfattermøte

Boka "Jenta i veggen" er utgangspunkt for møtet med forfatter Lena Lindahl. Hun vil fortelle om boka og historien den bygger på, men elevene må selv stille spørsmålene som skal til for å få fram det de vil vite. Møtet med forfatteren skal organiseres som et bokbad - for klassen som har arbeidet med dette, eller for en større gruppe elever. Det er skolens valg.

La elevene som har ansvaret være programledere, men la flere elever være med på å lage spørsmål. Ansvarlig lærer(e) går gjennom spørsmålene sammen med elevene i forkant. Hold av tid på slutten til spørsmål fra resten av klassen. La gjerne elevene være journalister og fotografer for å gjøre stoffet tilgjengelig for flere elever. Inviter lokalpressen!

Erfaring viser at det er enkelt å knytte dette opplegget til undervisningen/læreplanen i ett/flere fag (Se også kompetansemål). Dette vil gi skolene en unik mulighet til å lese tekst og arbeide med sentrale tema. Skoler som har gjennomført opplegget, arbeidet med:

 • Informasjon om forfatteren. Hvem er Lena Lindahl? Tidligere verk? Hvordan blir hun fremstilt i media, o.l.
 •  «Jenta i veggen» er sakprosa. Hva er kildene, og hva vil det si å være kildekritisk? Hva er troverdig?
 • Hvordan har mottakelsen av boka «Jenta i veggen» vært? Hvilke reaksjoner har den skapt, hvilke anmeldelser har boka fått, hvordan har kritikken vært?
 • Er fortellingen om Betzy Rosenberg kun historie, eller er det fremdeles en aktuell tematikk?  
 • Annen litteratur som tar opp det samme temaet?
 • Hvordan dekkes temaet i boka i pressen? Historisk og i vår tid? Sammenlikn gjerne avisartikler, nyhetssaker osv. med boka.
 • Finn (litterære)virkemidler som er fremtredende i boka, vis eksempler. Link virkemidlene dere finner opp mot retorikken.

Aktuelle tema:
nazisme, antisemittisme, jødeforfølgelse, utslettelse, demokratiske utfordringer, kildekritikk, forholdet mellom litteratur og virkelighet.

Aktuelle læreplaner:

 • Norsk på alle nivåer
 • Samfunnsfag Vg1 sf/ Vg2 yf
 • Historie Vg3
 • Historie og filosofi 2

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
 • Kunstnere/grupper: Lena Lindahl
 • Produsent: hos TuO: Widar Aspeli

Om kunstner / utøver / gruppe

Lena Lindahl (f. 1971) er fra Kjøpsvik i Nordland. Hun har utdannelse i tysk og journalistikk fra hhv. Universitetet og Høgskolen i Oslo, og bor nå i Oslo og jobber som forfatter. Hun lot seg tidlig inspirere av særlig tyske barnebøker, og debuterte som barnebokforfatter med Verdens første ballongferd (2012).