Tilbake
Knut Bry
Knut Bry
Knut Bry
Skriv ut

Kjøkkenet (Jo Strømgren Kompani)

Kjøkkenet er en sprelsk forestilling som tar i bruk elementer både fra gamle tegnefilmer og fra stumfilmsjangeren. Den har et ekspressivt fysisk formspråk, og formidler en historie som både er morsom og underfundig.

Lærerveiledning

I utkanten av en by ligger et forlatt og falleferdig hus. En dag kommer det to mennesker til huset, fra hver sin kant. De står på hver sin side av huset og tenker "Her kan jeg bo!?"

Den ene er en gammel sjømann, som omsider har gått i land. Den andre er en foreldreløs liten jente som har rømt fra barnehjemmet. Sjømannen halter gjennom inngangsdøren. Jenta klatrer inn gjennom et vindu. De møtes på kjøkkenet. Ingen av dem vet hva de skal si, men begge tenker "Jeg kom først!".


Slik starter historien om hvordan disse to blir enige om å bo sammen. Det viser seg å bli litt vanskelig. Begge vil gjøre tingene på sin måte og ingen har særlig erfaring med verken hus eller kjøkken. Dessuten er de noen stabeiser, begge to!

Tematikken kan leses på flere plan og er såpass universell at voksne kan diskutere i etterkant med barna på det nivået de selv ønsker. På overflaten er det en humoristisk historie om hvordan to svært forskjellige mennesker klarer å skape en sameksistens. Ikke bare som et kompromiss, men som en hverdagslig symbiose hvor begge blir lykkeligere enn før. De underliggende assosiasjonene er mange. De kan for eksempel gå til utfordringene med det flerkulturelle Norge og resten av verden. Eller til konflikter i ungenes egen hverdag. Målet er ikke å pådytte barna en spesifikk tolkning, men stimulere til å tenke og assosiere.

Om utøvere og produsenter

Norsk scenekunstbruk
  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Jo Strømgren Kompani
  • Produsent: Vanessa Storm
  • I samarbeid med: Co-produksjon: Brageteatret.
    Støttet av: Spenn.no og Norsk kulturråd.

Om kunstner / utøver / gruppe

Jo Strømgren Kompani er et av Norges mest kjente danse- og teaterkompani. Kompaniet har turnert verden over de siste 20 årene, og forestillingene har høstet lovord og priser i nesten 60 land. Jo Strømgren Kompani er blitt kjent for å skape forestillinger der de kombinerer dans og teater på en humoristisk og overraskende måte. Her tilbys samtidsforestillinger av høy kunstnerisk kvalitet som også har vist seg å fungere svært godt for et ungt publikum.

De som har medvirket under produksjonen av Kjøkkenet:

Manus, regi, koreografi, scenografi, voiceover: Jo Strømgren

Produsent: Vanessa Storm

Lysdesign: Stephen Rolfe

Lyddesign: Audun Melbye

Kostymer, scenografi, tilvirkning: Dani Bekkely, Catrine Gudmestad, Lise Hagen og Hilde Skaffloth