Tilbake
Cappelen Damm
Privat
Foto: Tore Sætre / Wikimedia
Skriv ut

Full Sirkel

En konsert med JODDSKI - om Hip-hopens historie i Norge og til norsk. Skolene får en konsert der Jørgen og Håvard fletter inn sin historie og fortelling om hiphop og rap. Den samme historien har Jørgen skrevet om i boka FULL SIRKEL, som skolene får et eksemplar av til skolebiblioteket.

I tillegg er det et skriveverksted med Jørgen og Håvard i forkant av konserten for inntil 10 elever.

Lærerveiledning

HIPHOP

Jørgen "Joddski" Nordeng har dedikert livet til hiphop – musikken og kulturen. I boka Full sirkel forteller han hvordan hiphop reiste fra ghettoen i USA til den lille bygda nord for Polarsirkelen der Jørgen vokste opp.

Hiphop i Norge har de siste 20 årene gått fra å være en subkultur på utkanten av menigmanns radar, til å bli den rådende popkulturen. Karpe Diem er blitt landets største band og radiokanalenes spillelister domineres av rap og hiphop-relaterte låter. Fra å ha vært i kraftig opposisjon setter hiphop nå premissene for mainstreamen. Ungdom som begynner å rappe i dag, kan velge å gjøre det nærmest i forbifarten, og kanskje oppfatter de ikke engang hiphop som en egen kultur. De kan i hvert fall ikke huske en tid før hiphop var blitt storforretning. Med årene har Norge gradvis utviklet sin egen hiphopkultur. Eller, for å være ærlig, så er det ikke lenger noen egen kultur. Rap har blitt den nye popen.

Jørgen «Joddski» Nordeng tilhører den første generasjon hiphopere i Norge og er en autoritet på feltet. Han har også fått mye av æren for morsmålsrappens oppblomstring i Norge. Konserten er en komprimert del av Jørgen reise og hiphopens historie.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Produsent: Widar Aspeli og Johannes Skyberg, Turnéorganisasjonen
  • I samarbeid med: Knirckefritt
  • Idé/opplegg: Jørgen Nordeng og Håvard Jenssen i samarbeid med Turnéorganisasjonen.

Om kunstner / utøver / gruppe

Jørgen "Joddski" Nordeng slo igjennom som nordnorsk rapper ved inngangen til 2000. Han har fått mye av æren for morsmålsrappens oppblomstring i Norge. Gjennom 15 år har han gitt ut plater og turnert rundt, både solo (som Joddski) og som frontfigur, tekstforfatter og rapper i Tungtvann. Nordeng er også frilansjournalist og har skrevet om rap og hiphop like lenge som han har skapt den. Han var med og startet Kingsize og har også skrevet for FaroJournalen.

Håvard «Jan Steigen» Jenssen har vært Jørgens høyre hånd siden de møttes på Rock Mot Rus på Andenes i 1992, både i Tungtvann, Joddski og andre prosjekter.  Han har fungert som rapper, dj, turneleder og har også gitt ut egen musikk. Han har jobbet i skoleverket i snart ti år, og utdanner seg for tiden innen spes.ped. Per i dag er han miljøterapaut i en byomfattende klasse for atferds, sosiale og emosjonelle vansker på Jordal Skole.