Tilbake
Foto: Kulturtanken
Foto: Kulturtanken/Lars Opstad
Skriv ut

Skyggespill

En gutt sovner, og mens han sover, våkner rommet til liv. Skygger kommer sigende fra under senga. Trær strekker grenene oppover veggene. Og hvem er den rødkledde som pilte forbi der? Gutten følger etter, og rundt han fylles skogen med lyder, lyder fra monstre som vokter en dyp hemmelighet.Lærerveiledning

«Skyggespill» tar utgangspunktet i Arnold Schönbergs komposisjon Verklärte Nacht. I denne «iscenesatte konserten» blir musikken til en visuell fortelling uten ord. Musikerne fra Det Norske Kammerorkester skaper historien som rollefigurer der de uten noter kan bevege seg fritt på scenen. En gutt legger seg for å sove. Så våkner rommet til liv…

Verklarte Nacht er et verk innenfor tidlig modernisme eller senromantikken. Det kan skille seg mye fra musikken vi omgir oss med til daglig, både i klanger,  form og uttrykk. Dette er en fin anledning til å se på musikkfaget og læreplansmål med lytting, hvor mye handler om å kunne snakke om, gjenkjenne og fortelle om forskjellige lytteropplevelser. 

Produksjonen er et samarbeid mellom det nederlandske produksjonshuset Oorkaan, Det Norske Kammerorkester og Kulturtanken. Skyggespill er produsert med støtte av The Performing Arts Fund NL, som en del av Fast Forward Project.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Det Norske Kammerorkester

Om kunstner / utøver / gruppe

Det Norske Kammerorkester har fra starten i 1977 utviklet seg til å bli et av de fremste kammerorkestre på den internasjonale konsertarena.

Orkesteret har gjestet konsertsaler over store deler av Europa, USA, og Asia flere ganger. Nærmere 40 innspillinger er lansert der det meste av repertoaret for strykeorkester er spilt inn. Orkesteret har spilt med en rekke av både norske og internasjonale solister, og har alltid lagt vekt på å presentere musikk fra egen tidsom del av konsertrepertoaret. Som del av dette, bestiller og urfremfører orkesteret stadig nye verk av norske og utenlandske komponister.

Det Norske Kammerorkester er et prosjektorkester sammensatt av de fremste av norske instrumentalister. Gjennom vekslende bruk av både rutinerte musikere og unge talentfulle instrumentalister, utvikler orkesteret hele tiden sin egen spillestil og orkesterkultur. Orkesteret bidrar med dette i sterk grad til den posisjonen norske utøvere og ensembler i dag har internasjonalt.

Oorkaan ble grunnlagt i 2000 i Concertgebouw Amsterdam, og har dedikert seg utelukkende til å skape konserter av høy kvalitet for barn. Målet er å gi hvert barn muligheten til å oppleve kraften i levende musikk. De iscenesatte konsertene for 1,5 til 12-åringer fokuserer på alle typer levende klassisk musikk fra hele verden, fremført av fremragende musikere. Oorkaan presenterer om lag 7 musikkproduksjoner per sesong, og organiserer omtrent 200 forestillinger årlig i Nederland og i utlandet.