Tilbake
Skriv ut

Othello - hvem stoler du på? (Teaterkjøkkenet)

Sjalusi er et grønt monster som spiser kjærlighet og blir til hat. Og da kan alt skje. Othello er en teaterforestilling om kjærlighet, hat, sorg, glede, krig, manipulasjon og svik.

Lærerveiledning

På scenen møter vi Othello, Desdemona og Iago. Othello er en helt, en ledertype. Kjæresten hans, Desdemona, er tvers igjennom snill, god - og noen ganger godtroende.

Othellos bestevenn Iago har et vinnende vesen, men sier om seg selv at «jeg er ikke den jeg er.»

De kjemper for det de mener er rett, og publikum blir vitne til et trekantdrama på liv og død. De deler sine innerste tanker og følelser med publikum. Vi blir vitne til hvordan de prøver å gjøre sine egne valg, hvordan de påvirkes av hverandre, og vi ser hvordan de nådeløst dyttes mot kanten av stupet:

Hvem kan du stole på? Hvem kan du åpne opp hjertet ditt til? Din beste venn? Den du elsker? Hvem hjelper deg til å ta de rette valgene og til å gå den rette veien?


«Metaaspektet snarer oss inn i stykkets kjerne. Når er skuespillerne skuespillere og når er de utenfor? Hva er greit og hva er ikke greit? Er det for eksempel greit at Kippersund kaller Othello for negerkonge selv om det bare er på fleip? Forestillingens dramaturgi gjør at vi som publikum til stadighet møter oss selv i døra ... Spørsmålene som stykket stiller er nemlig aktuelle, enten det dreier seg om fremmedfrykt, rasisme, sjalusi og manipulasjon. Blir vi manipulert nå? ... Det har blitt en komprimert og spenstig forestilling med et friskt blikk på menneskelig feilbarlighet.» Fra Romsdal budstikke.


Othello er skrevet av William Shakespeare for 417 år siden.  Denne forestillingen er en moderne versjon som er inspirert av Shakespeares tekst. 

Historien utspiller seg mellom tre som elsker, hater og manipulerer. Trass i at bakteppet for historia er krig og ødeleggelser, er stykket bygd opp som en komedie. En komedie som stiller de vanskelige spørsmålene om å være menneske. 

I 2016 ble produksjonen Hedda-nominert for Årets barne/ungdomsforestilling og Philipp Stengele for sitt tekstarbeid med Shakespeares tekst.

Om utøvere og produsenter

Norsk scenekunstbruk
  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Teaterkjøkkenet
  • Produsent: Teatret Vårt, Cecilie Lundsholt

Om kunstner / utøver / gruppe

De som har medvirket under produksjonen av Othello:

Regi og tekst: Phillip Stengele

​​​​​​​Regiassistent: Hanne-Marte Sørlie

Scenekampkoreografi: Anders Kippersund

Musikk: Håkon Iversen

Kostymedesign: Freya Busby