Tilbake
Moment Studio
Cappelen Damm
Cappelen Damm
Cappelen Damm
Cappelen Damm
Skriv ut

Trollskap

En forfatter, en helt og fire fortellinger om trollskap og annet fanteri. Møt troll og vetter, nøkker og drauger, Fenrisulven og Midgardsormen i bøkene Trollskallen, Ormeegget, Ulvehammeren og Victoria Vargmo og jerntrollet.

Lærerveiledning

Bli med på fantastiske ekspedisjoner!

Forfatter Alexander Løken forteller om sine spennende fantasybøker basert på norsk folketro og norrøn mytolog – og tar elevene med på ekspedisjon i 1880-tallets Norge. Her får de innblikk i en verden de kanskje ikke kjenner så godt fra før av, ved hjelp av historiske fotografier fra Kristiania og tegninger fra folkeeventyr.

Alexander Løken både leser fra, og forteller om bøkene sine. Gjennom en rekke bilder og tegninger forteller forfatteren om sin barndoms inspirasjonskilder, sin bakgrunn som illustratør og tegneserieskaper, og om idéprosessen som ligger bak arbeidet med å skrive en fantasyfortelling. Han forteller også om norsk folketro og historie, og de fantastiske vesenene som befolker bøkene hans: Troll, drauger, vetter og Midgardsormen, og hvordan de har blitt framstilt i alt fra Edda til Hollywood.

Trollskallen ble nominert til Arks Barnebokpris, Kulturdepartementets debutantpris og Bokslukerprisen, og vant sistnevnte. Ormeegget og Victoria Vargmo og Jerntrollet ble også nominert til Bokslukerprisen.

Sagt om "Trollskallen":

Vinnergrepet hos Løken er å legge handlingen – og romanformen – drøyt hundre år tilbake i tida. Det skaper en retro-stemning som er like full av stilig sjarm som av spenning, og en bra dose rå trollkamp. Det mest spennende, er hvor skremmende, og rent ut sagt fæle, trollene er blitt. [...] I mangt er det en radikal gjenskaping av den norske troll-mytologien som Alexander Løken legger fram. Og han sørger for å gi trollene et truende nærvær som det er lenge siden sist de hadde. Samtidig har Løken skapt et særs interessant lag som drar ut på den farefulle troll-ekspedisjonen. [...] Og det viser seg snart at Alexander Løken behersker et språk og en stil som er ypperlig egnet til å hanskes med dette stoffet. Å revitalisere trollene i en norsk barneskrekkroman er ingen enkel oppgave, men han utfører den med glans. «Trollskallen» er en særegen norsk fantasyroman, og den er like original som den er dyktig gjennomført. Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Alexander Løken
  • Produsent: Hos TuO: Widar Aspeli
  • Idé/opplegg: Alexander Løken

Om kunstner / utøver / gruppe

Alexander Løken er oppvokst i og nylig hjemflyttet til Asker. Han er forfatter, illustratør og tegneserieskaper, og er utdannet Art Director fra Westerdals School of Communication.I 2014 debuterte han som forfatter med den kritikerroste Trollskallen. Etter to oppfølgere, Ormeegget (2015) og Ulvehammeren (2016) kom han med sin første ungdomsbok i 2017; De døde ser deg. I 2018 kom ungdomsromanen Heksenatten. Våren 2019 kom boken Victoria Vargmo og jerntrollet, en frittstående oppfølger til Edvard Frost-bøkene, om Edvards barnebarn Victoria. Han er interessert i historie og folketro, og brenner for å vekke nysgjerrighet og kunnskapslyst hos barn.