Tilbake
Moment Studio
Cappelen Damm
Cappelen Damm
Skriv ut

De døde ser deg

Et forfatterbesøk med utgangspunkt i forfatterens nyeste ungdomsbøker.

Lærerveiledning

I overvåkingens tidsalder

Hva er et overvåkingssamfunn? Lever vi i et overvåkingssamfunn?Med utgan gspunkt i ungdomsromanen De døde ser deg drøfter forfatteren dette samfunnsaktuelle temaet. Fra hvordan overvåkning har blitt behandlet i litteratur og film (bl.a. George Orwells 1984), via historiske eksempler på overvåkning – også i nyere tid, til mer gjenkjennelige eksempler fra ungdommens hverdag som nett og sosiale medier. Overvåkningssamfunnet er et brennhett tema, ikke minst for den oppvoksende generasjon.

De døde ser deg (Cappelen Damm, 2017) er en futuristisk, overnaturlig thriller som handler om overvåkningssamfunnet og privatliv i den digitale hverdagen. Liv er en nekromantiker, en som kan mane fram spøkelser. En dag blir hun og en gruppe ungdommer kidnappet av den unge gründeren Everest Brox, mannen bak nettsamfunnet Oculink. Han ønsker å bruke spøkelser som spioner, og på den måten samle informasjon om alt og alle.

Alexander forteller også om hvordan han jobber, inspirasjonskilder og om idéprosessen som ligger bak arbeidet med å skrive bøker for barn og ungdom. Et lærerikt innblikk i forfatterprosessen - og kanskje en smakebit av den ferskeste boka!

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Alexander Løken
  • Idé/opplegg: Alexander Løken i samarbeid med litteraturprodusent Eldrid Johansen, Den kulturelle skolesekken i Akershus og  litteraturprodusent Widar Aspeli, Turnéorganisasjonen. 

Om kunstner / utøver / gruppe

Alexander Løken debuterte i 2014 med Trollskallen, første bok i den spennende trilogien om Edvard Frosts ekspedisjoner, som også vant Bokslukerprisen i 2015. I tillegg ble boken nominert til ARKs barnebokpris. Ormeegget (2015) og Ulvehammeren (2016) er de to andre bøkene i trilogien. I 2017 kom ungdomsromanen De døde ser deg, og i 2018 kom Heksenatten, hans mest grøssende roman hittil.