Tilbake
Foto: Niklas Lello
Aschehoug
Aschehoug
Aschehoug
Skriv ut

Tabber og tangenter

Gudrun Skretting kommer for å snakke om Anton, tabber og uhell. Hun forteller både med ord og tangenter.

Lærerveiledning

Best med eller uten musikk?

Når vi ser film eller spiller spill, brukes musikk til å sette en stemning. Den brukes for å hjelpe oss seere til å vite hva vi skal føle, for eksempel frykt eller glede, om vi skal le, gråte eller… ja hva som helst, egentlig.

Bøker kommer vanligvis «som de er» og ordene må klare seg på egenhånd. Forfatterne bruker ord for at leserne skal føle, og leserne lever seg inn i historien med utgangspunkt i seg selv og sine egne erfaringer.

Gudrun har skrevet  romaner, uten en eneste tone i. Enda hun er musiker. Likevel har hun med seg piano når hun leser og forteller fra komedien Anton og andre uhell. Men oppleves teksten annerledes hvis vi legger musikk til? Og hva skjer hvis vi spiller noe annet? Kan musikken lure oss?

Boka som medium (i alle fall så lenge det ikke er ei billedbok) er jo suverent alene om å la leseren være både regissør, komponist, location manager, samt ansvarlig for både special effects, kostymer og casting.

Så, er ordene best med musikk til, eller virker boka enda sterkere uten?

Produksjonen tar sikte på å la elevene erfare hvordan både ord og musikk påvirker fantasien vår, og bevisstgjøre dem på virkemidler de til en hver tid omgis og påvirkes av. I tillegg søker den å øke elevenes leselyst gjennom en god litteraturopplevelse – med lave skuldre og mye humor.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Gudrun Skretting
  • Produsent: Gudrun Skretting og Vilde Kamfjord.Hos TuO: Widar Aspeli 
  • Idé/opplegg: Gudrun Skretting og Vilde Kamfjord

Om kunstner / utøver / gruppe

Gudrun Skretting er utdannet klassisk pianist ved Norges Musikkhøyskole. Hun har gått forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt. Skretting debuterte med romanen "Anton og andre uhell" i 2016. For denne vant hun Kulturdepartementets debutantpris og NBUs pris Trollkrittet. Boka ble også nominert til ARKs barnebokpris og Bokslukerprisen. Høsten 2017 kom oppfølgeren "Anton og andre flokkdyr", og for denne vant Skretting Arks barnebokpris. Høsten 2018 kom den tredje boka i serien, "Anton den store".