Tilbake
Fabelaktiv A/S
Skriv ut

Hai - Brobyggeren (8-10.tr)

Dette er historien om Hai Hang og Brumunddal. Det er mer enn 25 år siden hjemstedet til Hai ble til "stedet Gud glemte", og hovedstad for rasisme og fremmedfrykt i Norge. Brumunddølene klarte å snu det vonde til noe godt. Nå har Hai kommet hjem for å gi noe tilbake.

Lærerveiledning

På slutten av 70-tallet flyktet Hai Hang og familien fra krig og kommunisme i Vietnam til Norge. Familien bosatte seg i Brumunddal. De ble godt mottatt av mange, men ble også utsatt for vold og trakassering av andre. Det var sjeldent hele vinduer hjemme hos familien på begynnelsen av 90-tallet, og besøkende sov med hjelm i frykt for å få en stein i hodet i løpet av natten. Man gikk omveier om den beryktede "Mobiltomta" for å unngå slåsskamper. Vetle Lid Larsen skrev en artikkel i Aftenposten om Brumunddal som "stedet Gud glemte", noe som skapte reaksjoner.

Vendepunktet kom i 1991 da brumunddølene fikk nok! Bokstavelig talt vendte de ryggen til rasismen i en stille demonstrasjon mot Arne Myrdal fra Norge mot innvandring.

25 år senere driver Hai fire restauranter og catering. Da han skulle åpne en ny restaurant i Brumunddal på "Mobiltomta", fikk han spørsmålet; Hvorfor?

"Det er viktig å gi noe tilbake", svarte Hai.

Formidlingen ved siden av filmvisningen vil fokusere på hvordan man formidler en historie, hvilke valg man gjør og på budskapet om tilgivelse fremfor hevn, om å gi folk muligheter, tillit og om å ha trua!

Det vil være regissør Ingrid Stenersen som følger filmen på turné. I formidlingsopplegget vil dere også få se noen eksklusive klipp som ikke er med i filmen.

Andre aktuelle temaer som kan knyttes til besøket er integrering, menneskerettigheter og migrasjon.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Produsent: Fabelaktiv AS v/Arild Halvorsen
    For DKS: Knut Inge Erlingsen, Turnéorganisasjonen
  • I samarbeid med: Fabelaktiv A/S

Om kunstner / utøver / gruppe

Ingrid Stenersen (f.1987), filmregissør og skuespiller utdannet i London. Hun har tidligere laget kortfilmen "Tre Dalamantinere (2014) og er plukket ut av Filmlab en av talentene det skal satses på i norsk film.