Tilbake
Kristian Pedersen
Skriv ut

Verdenskysset

Velkommen til et fabulerende konsertforedrag om filmkyssets våte historie!  Med film, animasjon og originalmusikk skal kunsten å kysse avkles og betraktes.

Lærerveiledning

Fem ikoniske øyeblikk fra filmkyssets historie presenteres. Kan de fortelle oss noe om kysserens krevende oppgaver? Her blir det skandaler, alvor og humor, fun facts og kanskje noen nye innsikter.

Å kysse blir stort alvor når vi vokser til og blir ungdom. Hvordan gjøre det? Når? Hvor? Og med hvem?? Når vi som unge og nølende beveger oss inn i dette ukjente terrenget, er det film og levende bilder vi lærer av. Men kyssing på film retusjeres, modifiseres, arrangeres og instrueres. I tillegg blir det pøst på med musikk. Når man før eller siden får en å kysse med, er det ikke som på film. Men det gjør ingenting – langt ifra!

Musiker og forteller Torgny Amdam, musiker Eivind Henjum og musiker Jørgen «Sissyfus» Skjulstad gir elevene en underholdende introduksjon til vitenskapen om kyssing.

Dette er en samproduksjon mellom tre kunstfelt – musikk, film og kulturarv. Tema for forestillingen er kyssing og filmkyssets historie – og hvordan filmen speiler og har påvirket vårt syn på kjærligheten.

Det blir musikk, spesiallagde animasjoner og filmhistoriske klipp i skjønn forening.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Produsent: Produsert av DKS Akershus.
    Ansvarlig produsent DKS Hedmark: Johannes Skyberg, TuO
  • Idé/opplegg: Kyrre Bjørkås i samarbeid med DKS Akershus

Om kunstner / utøver / gruppe

Torgny Knutson Amdam (f. 1974) er en norsk artist, komponist, og medieviter. Han var vokalist og grunnlegger av bandet Amulet (1993–2007). Amdam startet sin karriere som vokalist i hardcore-bandene S.Y.F og Onward (1989–93). Han var en del av prosjektet Black Diamond Brigade (2003) og han har et soloprosjekt under artistnavnet Torgny. Som soloartist er Torgny særlig kjent for samarbeidet med regissør Emil Trier om en musikkvideotrilogi: «The Only Game», «Big Day» og «I Came Here».  Amdam har også komponert musikk for film og teater, blant annet Oslo, 31. august, Elsk Meg, Blind, Louder Than Bombs, Tvillingenes Dagbok, Naboer, Kunst, Thelma.


Eivind Henjum (f. 1979) komponerer og trakterer synther og diverse instrumenter i forestillingen. Han er utdannet fra Musikkvitenskap ved UiO. Eivind bor i Berlin, og jobber som komponist, produsent og utøvende musiker. Med soloprosjektet Sprutbass, har han i løpet av de siste årene oppnådd stor internasjonal anerkjennelse gjennom sin analoge synth-funk. Ved siden av fulle dansegulv i New York, Paris, Berlin og Barcelona jobber Eivind også med artister som Sandra Kolstad, Jono El Grande, Melkeveien, Full Pupp Øyvind Morken, Sex Judas (Ost & Kjex), blant andre.


Jørgen Skjulstad/Center of the Universe (f. 1980) komponerer og trakterer et arsenal av instrumenter i forestillingen, flere av instrumentene har han laget selv. Han leder musikkollektivet og plateselskapet Metronomicon Audio, og har i mange år servert en stadig voksende tilhørerskare alternativ elektronisk popmusikk. Han har forøvrig laget musikk til filmer, teater, ballett, lydinstallasjoner og er en aktiv DJ. Den siste tiden har Jørgen og plateselskapet hans samarbeidet med Captain Credible om en serie EP'er som kun utgis på kretskort!